IKO actuatoren en lineaire geleidingen: ongekende precisie

Precisie en betrouwbaarheid spelen een cruciale rol in het realiseren van innovatieve oplossingen. IKO en VARIODRIVE bieden samen build-to-order oplossingen voor lineaire en roterende bewegingen die in verschillende Hightech markten het verschil kunnen maken. Ter gelegenheid van de aankomende Precisiebeurs ging VARIODRIVE in gesprek met hun unieke partner en kijken we naar de unieke producten waarmee het bedrijf het verschil gaat maken. We sluiten het artikel af met een blik op de toekomst: waarom is de samenwerking tussen IKO en VARIODRIVE juist nú relevant.

“De actuatoren van IKO worden op bestelling gemaakt, build-to-order. Wij stellen de engineer namelijk in staat om precies het product – bijvoorbeeld een hoog-nauwkeurige actuator – samen te stellen dat hij of zij nodig heeft. Samen met de engineer bepalen wij de juiste lengte, het soort spindel of de benodigde nauwkeurigheid. Bijkomend voordeel is dat we ook precies weten welke gevolgen en invloed de specificaties hebben op de andere componenten, zoals besturing of motor. Elke toepassing krijgt hierdoor precies het juiste product.”

Precisiebeurs 2023

Andre Visser (Accountmanager) en Willem Swanepoel (Sales Manager) werken alweer een tijd nauw samen met VARIODRIVE. Nippon Thompson staat in de markt bekend onder de naam IKO, het hoog aangeschreven merk dat lineaire geleidingen, naaldlagers en positioneringstafels van de hoogste kwaliteit levert. De 7 fabrieken van het bedrijf produceren producten van een marktleidende kwaliteit en het merk staat hierom wereldwijd bekend.

Door de krachten te bundelen – de marktleidende IKO producten in combinatie met VARIODRIVE’s kennis van mechatronica – voorzien we machinebouwers en ontwikkelaars van complete lineaire bewegingsoplossingen.

“Op de Precisiebeurs [15 en 16 november 2023 in de Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch] trekken we samen op om de bezoekers te laten zien wat ons gecombineerde aanbod mogelijk maakt. Samen met VARIODRIVE kan IKO namelijk niet alleen lineaire geleiding van de hoogste kwaliteit leveren, maar een complete oplossing bieden inclusief aansturing, motor en eventueel software. Samen hebben we een veel grotere slagkracht en kunnen we snel tot de optimale oplossing komen voor onze klanten. Op de beurs tonen we een unieke opstelling die concreet laat zien wat we voor klanten kunnen betekenen.”

Focus op Hightech mechatronica

“In aanloop naar de Precisiebeurs zijn de eerste gesprekken met de markt al gevoerd en de reacties zijn zeer positief. Nog los van de kwaliteit van onze producten is een samengesteld product namelijk gewoon erg gewild. Waar een engineer eerst zelf moest gaan samenstellen en testen, of het zelf compleet zou engineeren, leveren wij nu een samengesteld product waarvan de specificaties glashelder zijn. Even een step-file downloaden en je hebt een kant en klare oplossing die je in je ontwerp kan implementeren. Dat scheelt enorm veel tijd. Tijd die er bij veel bedrijven simpelweg niet is.”

De betrouwbaarheid en zeer hoge nauwkeurigheid van de IKO producten maakt dat de samenwerking zich vooral richt op hightech industrie zoals de Semiconductor-, Optische- en Medische markten. IKO levert een aantal series die specifiek inspelen op de uitdagingen van deze sectoren, en we vragen de heren om ons meer te vertellen over:

  • TC serie: Cleanroom actuator
  • NT serie: compacte lineaire motor met ‘moving magnet’ systeem
  • TE & TU series: spindel actuatoren

TC serie: Cleanroom actuator

“In steeds meer Hightech markten is het gebruikelijk dat de productie of een deel van het productieproces in een cleanroom plaatsvindt. Tegelijkertijd neemt de mate van cleanroom steeds verder toe, de hoeveelheid vrije deeltjes moet steeds minder worden. IKO levert daarom haar TC serie Cleanroom actuator met een afdichting [en smering] die gebruikt kan worden in een Cleanroom klasse 3 en hoger. Leverbaar met een slag van 150mm tot maximaal 940mm waarbij de engineer zelf de spoed van de spindel kan kiezen die het best past bij zijn applicatie. Wij helpen natuurlijk bij die keuze om ervoor te zorgen dat we tot een optimale oplossing komen wat betreft motor en last. Deze serie biedt een positioneringsnauwkeurigheid van 35 micron en een herhalingsnauwkeurigheid van 2 micron.

NT serie: compacte lineaire motor met ‘moving magnet’ systeem

“Het compactste systeem heeft een hoogte van 11 mm en een herhalingsnauwkeurigheid van 0,1 micron. Daarbij is het een ‘moving magnet’ systeem, wat inhoudt dat het een kabel loze oplossing is die slijtage uitsluit. En het heeft nog een fatsoenlijke kracht 36 N ook!

De NT serie ontsluit heel veel mogelijkheden voor engineers, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van pick-and-place applicaties voor bijvoorbeeld het plaatsen van componenten op een PCB (Printed Circuit Board). Maar dit is niet alleen voor de semicon een mooi product, nauwkeurigheid wordt bijvoorbeeld ook in de farmaceutische industrie en microscopie steeds belangrijker. De combinatie van hoge snelheid en nauwkeurigheid maakt dat productiesnelheden omhoog kunnen of dat er zelf totaal nieuwe toepassingen of vormen van automatisering mogelijk worden. Dit is één van onze producten dat de aandacht gaat trekken op de Precisiebeurs.”

TE & TU series: spindel actuatoren

“Deze twee series actuatoren (TU) (TE) met spindel zijn minder nauwkeurig. Maar eigenlijk kan je dat met een herhalingsnauwkeurigheid van 2 micron niet zeggen. Alleen in vergelijking met de andere hoge-precisie producten van IKO gaat dit op. En deze series gooiden bij veel engineers hoge ogen omdat dit een rechtgeleiding is met geïntegreerde spindel, er moet alleen nog een motor op gemonteerd worden. En daar kan VARIODRIVE natuurlijk perfect in ondersteunen. Engineers nemen een ready-made product af dat ze direct toe kunnen passen en waarvan alle specificaties meteen duidelijk zijn. Wij verwachten dat we samen met VARIODRIVE veel klanten blij kunnen maken met deze serie.”

Toekomst

“Wij zagen de vraag vanuit de markt veranderen. Klanten stellen steeds hogere eisen aan producten, simpelweg omdat de vraag van hun klanten ook verandert. En daarbij ging het steeds vaker over automatisering, hoe moet ik die fantastische producten gaan aansturen? En hoewel wij [IKO] enorm veel kennis over ons product in huis hebben, is de aansturing niet onze specialiteit. Daarom werken we samen met VARIODRIVE, zij hebben een grote schat aan kennis en ervaring op dit gebied. Samen bieden we wél de complete oplossing waar de markt om vraagt.

Nederlandse Hightech

“Nederland wordt steeds meer een Hightech-land, er komen steeds meer bedrijven die opereren op het scherpst van de snede van de technologie. En deze nieuwe toepassingen vragen om een hogere output, een hogere productiesnelheid, in combinatie met een compactere applicatie. Technologisch gezien is dat een enorme sprong voorwaarts, en dat brengt natuurlijk grote uitdagingen met zich mee. De ongekende kwaliteit van de IKO producten maakt dat machinebouwers met onze producten dit verschil kunnen maken.

Maar tegelijkertijd is er ook een schaarste van engineers. Waar machinebouwers voorheen zelf modules assembleerden of zelfs ontwikkelden is dit nu vaak niet meer mogelijk. Om nog maar niet te spreken van de steeds verder gaande specialisatie die noodzakelijk wordt om bepaalde technologische vooruitgang te boeken. De tijd of kennis is er simpelweg niet om een maatwerk oplossing voor lineaire geleiding te ontwikkelen.

Daarom geloven wij in de samenwerking met VARIODRIVE. Samen kunnen we de markt voorzien van zeer nauwkeurige producten binnen een samengestelde oplossing die naadloos aansluit op de rest van de applicatie.”

Zien wij jou op de Precisie beurs

IKO en VARIODRIVE zijn beiden aanwezig op de Precisiebeurs, 15 en 16 november 2023 in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Wil jij deze beurs ook bezoeken en heb je nog geen kaarten? Registreer je dan gratis op de volgende pagina. Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar de gecombineerde oplossingen die IKO en VARIODRIVE kunnen bieden? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Meld je aan voor de nieuwsbrief