VARIODRIVE jouw partner voor elektrificatie van mobiele werktuigen

Wij helpen jou vanaf de verkennende & conceptuele fase en ondersteunen het elektrificeren van mobiele systemen met advies en oplossingen. Samen creëren we een efficiëntere, duurzamere toekomst doormiddel van het elektrificeren van jouw mobiele systemen. We werken met bekende merken zoals Parker, maar hebben daarin ook de mogelijkheid om maatwerk oplossingen te creëren die zowel technisch als economisch haalbaar zijn.

De opbouw van een elektrische aandrijving voor mobiele werktuigen

De aandrijvingen van mobiele werktuigen bestaan veelal uit een tractiesysteem en een hulpfunctie systeem. Het tractiesysteem zorgt voor de voortbeweegt van de machine via wielen of rupsbanden.

De werkfuncties van mobiele werktuigen worden over het algemeen hydraulisch aangedreven. Een elektro-hydraulische pomp unit of ePTO zorgt voor de aandrijving van hulpfuncties op het werktuig.

We onderscheiden binnen een elektrische aandrijving voor mobiele werktuigen de volgende onderdelen:

 • Een batterij unit;
 • Een power distributie unit;
 • Een tractie inverter en motor en mechanische aandrijving;
 • Een ePTO inverter en motor en hydrauliekpomp;
 • Cooling unit
 • Besturing en IoT

De elektromotor

Het koppel en toerental en daarmee het vermogen van elektromotoren variëren sterk voor tractie- en hulpfunctie toepassingen.  Verschillende toepassingen vereisen verschillende voegingsspanningen en gewenste toerental- en koppelkarakteristieken. Voor de ontwikkeling van elektrische en hybride mobiele werktuigen heeft VARIODRIVE een zeer uitgebreid portfolio van flexibele en schaalbare PMAC en DC motoren om te voldoen aan de verschillende doelstellingen van het werktuig, waaronder elektrische en mechanische prestaties, efficiëntie, betrouwbaarheid, standaardisatie en kosten.

De elektro-hydraulische pomp

Een elektro-hydraulisch pomp systeem bestaat uit een hydraulische pomp en een elektromotor, die aangestuurd wordt door een inverter. De inverter wordt gevoed door een gelijkstroombron, bijvoorbeeld een accu. Deze combinatie wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het aandrijven van de hulpfuncties van een mobiele machine. Deze combinatie maakt de hydraulische aandrijving energie efficiënt en zorgt voor een behoorlijke geluidsreductie.

 

VARIODRIVE ontwikkeld en levert, completen oplossingen voor elektro-hydraulische pomp aandrijvingen. Daarbij kan er gebruik gemaakt worden van verschillende type pompen, zoals axiale plunjer pompen, schottenpompen en tandwielpompen, die gekoppeld kunnen worden aan een PMAC motor.

Neem contact op

 

  De inverter

  De verschillende type inverters of Mobiele Motor Controllers bieden een efficiënte, configureerbare oplossing voor motorbesturingstoepassingen in mobiele machines. De toepassingen kunnen zijn, de besturing van hydraulische pompen, tractie- en generatorfuncties. De inverter-series omvatten zowel varianten voor laagspanning (24-96 VDC) als voor hoogspanning (100-800 VDC) voor hoogwaardige motorbesturing in combinatie met de verschillende PMAC- en DC motoren.

  De mechanische aandrijving

  De mechanische aandrijving is in principe de verbinding tussen de aandrijfmotor en het aangedreven werktuig. Hierbij worden vermogens overgebracht, waardoor machines en machineonderdelen in beweging worden gezet. Voor het aandrijven van een mobiel werktuig zijn er verschillende oplossingen mogelijk zoals wielnaafmotoren of transaxel systemen. De aandrijfsystemen kunnen worden uitgerust met PMAC of DC motoren. Ook voor het sturen van het voertuig bestaan er verschillende mechanische en elektronische oplossingen die volledig geïntegreerd kunnen worden in een mobiele machine.