Samenwerken met VARIODRIVE

Met onze diepgaande expertise en ervaring met servosystemen ondersteunen wij machinebouwers in de breedste zin van het woord. Al tijdens de conceptontwikkeling denken wij mee over de technische én economische factoren zodat de uiteindelijke oplossing ook commercieel klopt. Wij verzorgen vervolgens de componentenselectie, de daadwerkelijke implementatie en het testen van het systeem.

Dankzij onze 100% systeemgarantie kan je er als klant op vertrouwen dat het systeem werkt én blijft werken.

De opbouw van een elektromechanisch servosysteem

Voor een algemene, generieke opbouw van een elektromechanisch servosysteem zijn een aantal fysieke componenten nodig. De benodigde componenten kunnen op verschillende manieren zijn opgebouwd en gecombineerd. We onderscheiden binnen een servosysteem de volgende

onderdelen:

 • De elektromechanische actuator;
 • De servomotor;
 • De vertragingskast;
 • De servoregelaar;
 • De motion control besturing.

Elektromechanische actuator

Een elektromechanische actuator is een onderdeel van een servosysteem dat een lineaire of roterende mechanische beweging creëert. Om deze beweging te realiseren kan gebruik worden gemaakt van een roterende servomotor waarbij de roterende beweging via een spindel of tandriem wordt omgezet in lineaire of roterende mechanische beweging. Ook zijn er elektromechanische actuatoren met een geïntegreerde servomotor voor zeer nauwkeurige toepassingen.

Een elektromechanische actuator kan worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen, van robotica en industriële automatisering tot transport en lucht- en ruimtevaart.

De servomotor

Een servomotor is een elektromotor die zorgt voor de omzetting van elektrisch vermogen in mechanisch vermogen. Een servomotor wordt veel toegepast in dynamische systemen waarbij snelle verplaatsingen gerealiseerd moeten worden en/of nauwkeuring gepositioneerd moet worden. Er zijn verschillende uitvoeringsvormen van servomotoren. Qua mechanica zijn er servomotoren die een roterende of een lineaire beweging maken.

Neem contact op

 

  De vertragingskast

  Een planetaire reductor of vertragingskast zorgt ervoor dat de uitgangssnelheid van de roterende servomotor wordt verlaagd en het uitgangskoppel van de servomotor wordt verhoogd. Belangrijke eigenschappen van een vertragingskast voor het toepassen in een servosysteem zijn: hoog dynamisch bereik, hoog rendement, spelingsarm en lagen massatraagheid. Vanwege deze eisen wordt bij servosystemen voornamelijk gebruik gemaakt van het type planetaire reductor.

  De servoregelaar

  De servoregelaar is een elektronisch apparaat dat ervoor zorgt dat, op basis van een referentie signaal, de juiste stroom en spanning aan de servomotor geleverd wordt zodat deze met de juiste snelheid en naar de gewenste positie beweegt. Servoregelaars zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringsvormen, spannings- en stroomwaarden en kunnen positie-, snelheids- en koppelregeling uitvoeren. Een breed scala aan servomotor types kunnen worden bestuurd met behulp van servoregelaars, waaronder AC-, DC-, borstel-, borstelloze, roterende of lineaire servomotoren. Daarnaast heeft de servoregelaar een systeem voor het beveiligen tegen overbelasting van de servomotor en de servoregelaar.

  De motion control besturing

  Motion control is het gecontroleerd bewegen van een object. Om dit te realiseren zijn grootheden als snelheid, versnelling en positie van belang. Een motion control systeem bestaat uit verschillende componenten die ervoor zorgen dat de juiste bewegingen gecontroleerd worden uitgevoerd binnen de gestelde nauwkeurigheden. Een belangrijk onderdeel van een motion control systeem is het automatiseringssysteem met de benodigde regelsystemen. Het vakgebied motion control is hét specialisme van VARIODRIVE. Wij ontwerpen, programmeren, leveren en ondersteunen met onze kennis en kunde alle mogelijke motion control applicaties.