Flexibiliteit en keuzevrijheid machinebouwers centraal bij Berghof Automation

Hoe belangrijk is flexibiliteit voor machinebouwers? Volgens Matthias Geissler van Berghof Automation wordt dit thema steeds belangrijker. Ook als de huidige schaarste voorbij is. Wij spraken met hem over Berghof, een aantal spannende nieuwe producten en waarom zij kozen voor VARIODRIVE als hun distributeur in Nederland.

“Berghof Automation producten zijn op veel manieren uniek, een daarvan is de snelheid waarmee wij de software van onze producten updaten. Dit betekent dat machinebouwers altijd snel gebruik kunnen maken van de nieuwste functies van de geïntegreerde CODESYS software. Bij concurrerende producten duurt dit soms jaren.”

Matthias-Geissler

Matthias Geissler, Head of Sales bij Berghof Automation legt in zijn verhaal vooral nadruk op de mogelijkheden van hun producten voor machinebouwers. Hij werkt al een aantal jaar bij Berghof en was daarvoor in dezelfde markt actief voor eerst een groothandel en vervolgens een andere fabrikant van elektronische controle units en Human Machine Interfaces (HMI). Waarom koos hij voor Berghof?

“Binnen Berghof is er niet alleen aandacht voor de wereld om ons heen maar ook voor de werknemers en wat zij zien als een gezond bedrijf. Dat laatste houdt in dat de groep ervoor zorgt dat de bedrijven altijd koersvast kunnen blijven, ook in mindere tijden zoals de recente Corona-crisis. Onze R&D teams blijven werken aan productontwikkeling terwijl de teams onveranderd werken aan onze doelstellingen. Deze lange-termijn visie past ook goed bij mij.”

Berghof Automation producten

Berghof is in 1966 opgericht door een wetenschapper en filantroop, Georg Zundel. De eerste activiteit was het ontwikkelen van een drukcompensatiemembraan, deze activiteit was de basis voor Berghof’s Fluoroplastic Technology divisie wat ook vandaag nog een toonaangevende specialist in dat veld is. Met de jaren kwamen er telkens nieuwe, technologisch geavanceerde deelnemingen bij tot de acht die de groep tegenwoordig telt. Berghof Automation is ontstaan na het ontwikkelen van de eerste, vrij programmeerbare microprocessor controller voor industriële applicaties.

Dat vrij programmeerbare staat nog steeds aan de basis van de Berghof producten. De geavanceerde besturingsoplossingen – zoals de modulare en compacte control systemen, touchpanels en veiligheidssystemen – zijn allemaal native uitgevoerd met CODESYS. Dit geïntegreerde, hardware onafhankelijke programmeerpakket voor industriële automatisering geeft de machinebouwer zoveel mogelijk vrijheid wat betreft componenten terwijl de open software een constante factor blijft.

Berghof-producten
Berghof producten

Raspberry Pi voor industrie en machinebouwers

“We introduceerde recent bijvoorbeeld nieuwe producten gebaseerd op Raspberry Pi, de B-Nimis MC-Pi en de B-Nimis BC-Pi. Waar de Raspberry Pi vooral gebruikt wordt door hobbyisten zijn deze nieuwe producten ideaal voor industriële toepassingen. Het zijn niet alleen high-performance CODESYS controllers maar ook flexibele IPC oplossingen voor de realisatie van IIOT-, motion- en automatiseringsprojecten.

De MC-Pi heeft speciaal op CODESYS afgestemde software en levert daardoor de beste prestaties als controller terwijl de BC-Pi juist ontzettend veel mogelijkheden biedt omdat de software nog volledig open is. Ook in deze producten stonden de flexibiliteit en keuzevrijheid van machinebouwers centraal.”

B-NIMIS-BC-Pi-Prime2
B-NIMIS-BC-Pi-Prime

Ontwikkelingen op het gebied van machinebesturing

“De beweging naar open systemen zien wij bij Berghof namelijk als een belangrijke ontwikkeling. Op dit moment heeft de markt last van de wereldwijde component schaarste. Met onze open producten en software zijn wij een ideaal alternatief voor fabrikanten waarvan de bestaande componenten simpelweg niet leverbaar zijn. We zien dat veel machinebouwers ons op dit moment juist daarom benaderen maar verwachten dat dit ook in de toekomst aanhoudt. Steeds meer mensen begrijpen wat flexibiliteit, van product en leveranciers, waard is. Berghof maakt dit al vanaf het begin mogelijk.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de gezamenlijke ontwikkeling van hardware en software, met één partij. Een machinebouwer heeft dan één aanspreekpunt tijdens zowel het ontwikkelingsproces als bij het onderhoud van de applicatie. Dat vraagt natuurlijk wel om partijen die zowel de hardware als de software kennis in huis hebben.”

VARIODRIVE is een Berghof partner

“Wij kozen voor VARIODRIVE omdat zij, in de eerste plaats, veel technische expertise inhouse hebben. Hun mensen zijn in staat om hun motion control kennis te combineren met onze producten om tot de voor de machinebouwer optimale oplossing te komen. En vervolgens natuurlijk de noodzakelijke ondersteuning te bieden.

Daarnaast werken we ook nauw samen met VARIODRIVE aan zaken zoals workshops, kennisdeling en het afstemmen van bijvoorbeeld productontwikkelingen. Wij willen hun kennis en ervaring graag meenemen in onze ontwikkelingen en we ondersteunen VARIODRIVE intensief bij de implementatie van onze producten. Samen kunnen we ongekend goede service en kwaliteit leveren.”

[fl_builder_insert_layout id=11234]

Integrated HMI controller

Toen wij Matthias vroegen waar hij de komende tijd enthousiast van wordt greep hij meteen terug naar Berghof’s werk met de Raspberry Pi:

“We presenteren in de tweede helft van het jaar een bijzonder compleet product, een geïntegreerde Human Machine Interface én computing module in één. Daarbij zijn zelfs wireless en bluetooth verbindingsmogelijkheden geïntegreerd waardoor machinebouwers niet 2 maar zelfs 3 vliegen in één klap slaan. Natuurlijk met de verbindingsmogelijkheden en native CODESYS integratie die klanten van een Berghof product mogen verwachten. Helaas kan ik er niet veel meer over zeggen, we tonen dit product voor het eerst op de SPS in Nürnberg [8 november 2022].”

VARIODRIVE is een trotse partner van Berghof. De open architectuur van de Berghof producten in combinatie met het hardware onafhankelijke programmeerpakket maakt dat een engineer veel meer keuzemogelijkheden heeft bij de realisatie van een applicatie. We vertellen u hier graag meer over aan de hand van verschillende concrete voorbeelden en cases.

Meld je aan voor de nieuwsbrief