Moderne sensortechniek centraal in slimme koppeling van R+W

De leidende koppeling fabrikant R+W introduceerde onlangs een SMART koppeling voor Industry 4.0 toepassingen, de IPK. We spraken met Managing Director Frank Kronmüller over de rol van data binnen de strategie van het bedrijf én de rol van data in toepassingen. VARIODRIVE is als jarenlange partner van R+W dé vertegenwoordiger van het merk in Nederland en met dit artikel willen we meer aandacht geven aan de kracht van deze Duitse marktleider.

R+W Couplings

R+W Antriebselemente mag dan de officiële naam zijn, in veel landen staat het bedrijf bekend als R+W Couplings. Zelf omschrijft R+W koppelingen als de ‘hidden champions’ die zorgdragen voor een betrouwbare transmissie. Het koppelingenassortiment dat R+W produceert is ongeëvenaard, vanaf 0.05Nm tot 2080kNm zijn balg, klauw- lamellen-, veiligheidskoppelingen en tussenassen verkrijgbaar. Voor elke applicatie is de beste oplossing voor handen en als de koppeling nog niet bestaat wordt deze klant specifiek gemaakt.  Het feit dat zelfs de astronauten in het International Space Station werken met maatwerk veiligheidskoppelingen van de Duitse fabrikant onderstreept dit.

Het bedrijf heeft een duidelijke visie over hoe zij de komende jaren gaan groeien. We spreken daarover met Frank Kronmüller, één van de drie Managing Directors en degene die zich vooral bezig houdt met de (marketing en sales-)strategie van de organisatie:

Frank Kronmüller, Managing Director R+W

“Onze strategie moet zorgen voor een duidelijk klantvoordeel; zij werken met een sneller reagerende, wendbaardere organisatie die haar beloftes aan klanten kan waarmaken. Dat bepaalt uiteindelijke onze concurrentiepositie. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat wij een data-gedreven organisatie worden en dit ook toepassen op en in onze producten. Wij kunnen ons aanbod daarmee nog verder onderscheiden en tegelijkertijd het bedrijf efficiënter (LEAN) maken. Onze partners spelen daarin natuurlijk ook een belangrijke rol.”

 

Verfijnde kennis van mechanische aandrijving

Een BKH balgkoppeling, een van de koppelingen waar R+W om bekend staat

“VARIODRIVE is het voorbeeld van een partner die we in elk land zouden willen hebben. We noemen het ook echt een partner, Premium Partner zelfs. VARIODRIVE is uniek omdat zij niet alleen aan de ‘elektrische kant’ van de aandrijftechniek veel kennis en ervaring hebben maar ook aan de mechanische kant beschikken over significante, verfijnde kennis. Zij overzien alles van de besturing/servocontrollers tot, helemaal aan de andere kant van de aandrijving, de mechanische koppeling. Zij zijn dus dé vertegenwoordiger van R+W in Nederland en we bouwen echt op en aan die relatie.

Het vertrouwen werkt twee kanten op, VARIODRIVE voedt ons met hun markt-, applicatie- en klantkennis en wij ondersteunen hen met onze wereldwijde kennis en specialiteit op het gebied van mechanische aandrijving. We verzorgen training, coaching en geven ze toegang tot onze productinformatie en tekeningen, alles om ervoor te zorgen dat zij helemaal klaar zijn om ons product in te zetten voor hun klanten. Soms betekent dat zelfs dat we samen optrekken bij bepaalde klanten en nieuwe, innovatieve oplossingen ontwikkelen en gezamenlijk implementeren.” Al meerdere malen hebben we met succes gezamenlijk met VARIODRIVE een uitdaging van een machinebouwer kunnen omzetten naar een koppeling specifiek voor de applicatie van de klant.

Koppeling voor Industry 4.0

R+W lanceerde recent een nieuwe, slimme koppeling met geïntegreerde sensor technologie voor industry 4.0 toepassingen. De nieuwe IPK koppeling kan de machinebouwer/eindgebruiker real-time informatie verschaffen over koppel, toerental, vibraties en optredende axiale krachten in de aandrijflijn. Real-time data verzameling in aandrijftechnologie was al jaren een grote uitdaging omdat roterende aandrijflijnen moeilijk te bereiken zijn met bedrading en instrumenten. Met de nieuwe IPK koppeling is dat verleden tijd. De specialist in koppeling techniek denkt verder dan het draadloos aanleveren van data over koppel, toerental, vibraties en axiale kracht:

“Ik wil ‘predictive maintenance’ eigenlijk niet eens noemen. Want als mijn machine mij vertelt dat een lager volgende week kapot gaat en dus vervangen moet worden heb ik het niet goed gedaan. Nee, de belofte is dat onze software jou vertelt dat in plaats van een 120% belasting van je machine er gekozen moet worden voor een 100% belasting zodat deze het de komende 2 jaar probleemloos vol gaat houden en de lager geen onderhoud vereist. Wij willen liever optimaliseren dan simpelweg stilstand voorkomen.”

R+W stelt eigen hard- en software beschikbaar voor het ontsluiten van deze data maar sluit tegelijkertijd niet uit dat OEM of machinebouwers deze combineert met data vanuit andere onderdelen en dit samenbrengt in een eigen omgeving/besturing.

Nieuwe IPK koppeling van R+W Couplings

Toekomst

“Zowel R+W als onze partners moeten in beweging blijven. We zijn nu in een stroomversnelling van veranderingen gekomen die het interessant maken om in een technische omgeving te werken. Dat moeten we niet als een last zien maar juist als een mooie uitdaging. We kunnen veel leren, het houdt ons fris, er is ruimte voor vernieuwing en het biedt kansen!

Voor mij draait alles om duurzaamheid. Natuurlijk hebben we schoon drinkwater en een gezonde wereld om ons heen nodig maar met duurzaamheid bedoel ik het bouwen van een organisatie waar mensen de komende 20 à 30 jaar, zelfs 50 jaar, met plezier en succes werken. Ik wil bouwen aan de duurzame groei van R+W zodat onze mensen, partners en klanten daarop kunnen vertrouwen. Een rol is daarin ook weggelegd voor onze partners zoals VARIODRIVE, een ontwikkeling die we samen moeten doormaken. We moeten elkaar voeden, onder andere met kennis en data.”

VARIODRIVE werkt sinds de oprichting (meer dan 27 jaar) samen met R+W en past haar producten toe in een grote verscheidenheid aan uitdagende applicaties. Wil je meer informatie over het toepassen van producten, zoals de IPK koppeling met geïntegreerde sensor technologie? Neem dan contact op met 0186 – 63 62 80 of sales@variodrive.nl voor een afspraak.

Meld je aan voor de nieuwsbrief