Application engineer Roel

Applicaton engineer Roel vond zeventien jaar geleden een bijzondere bijbaan bij VARIODRIVE. Na zijn studie kwam hij fulltime bij het team als application engineer, waar hij zich graag bezighoudt met vraagstukken waarin hoge eisen worden gesteld aan snelheid en precisie. In dit artikel nemen we je mee in de carrière van Roel én onze team aspiraties in e-mobility.

Bijzondere bijbaan

Motion Control expert Roel van der Mark vond in 2006 een bijzondere bijbaan bij VARIODRIVE. Voor hem geen krantenwijk of vakken vullen in de lokale supermarkt, Roel ging aan de slag met solderen en het inbouwen van motoren bij VARIODRIVE. “Ik was al geïnteresseerd in mechatronica toen ik via via in contact kwam met Dirk, de vorige eigenaar van VARIODRIVE.”

Roel voerde relatief simpele technische klusjes uit, de ideale manier om technische vaardigheden op te doen en alvast mee te kijken in de wereld van mechatronica. “Het was een win-win situatie, VARIODRIVE had op dat moment nog geen behoefte aan een fulltime assemblage medewerker en ik kon een paar dagen per maand aan de slag met mijn enthousiasme voor mechatronica.”

Pick & Place robot ontwerpen en bouwen

Roel gaat uiteindelijk ook pizza’s bezorgen, maar de link met VARIODRIVE blijft. Dat blijkt ook wel als zijn stage voor de studie werktuigbouwkunde in 2009 in de soep dreigt te lopen. “Ik liep stage bij een ander bedrijf, maar eigenlijk hadden zij weinig werk voor mij en dreigde mijn stage te mislukken. Toen ben ik met Dirk in gesprek gegaan over een stage bij VARIODRIVE.”

Roel ging aan de slag in het team van huidig directeur André de Lijser, toen de Technical Manager bij VARIODRIVE. Tijdens zijn stage tekent en bouwt hij een Deltarobot voor het snel uitvoeren van pick & place taken. Veertien jaar later is de Deltarobot nog steeds in gebruik, bijvoorbeeld tijdens de kennismaking dag voor potentiële nieuwe collega’s.

Van mechatronica enthousiast naar application engineer

De bijbaan bij VARIODRIVE heeft uiteindelijk een grote rol gespeeld in de carrière van Roel. Het wakkerde zijn enthousiasme voor mechatronica aan, maar een opleiding in die richting bestond nog niet. Na twijfels tussen werktuigbouwkunde en elektrotechniek kiest Roel voor de opleiding werktuigbouwkunde, die hij met een aantal keuzevakken naar zijn eigen hand zet. “Dat werk bij VARIODRIVE vond ik heel tof, daar wilde ik mee verder. Tijdens mijn minor heb ik daarom gekozen voor extra vakken productie automatisering en elektrotechniek.”

In dezelfde periode dat Roel afstudeerde ging André weg bij VARIODRIVE, waardoor er behoefte kwam voor een engineer. In 2011, vijf jaar na zijn eerste contact met VARIODRIVE, gaat Roel aan de slag als fulltime application engineer. Als startend engineer is Roel veel bezig met rekenen en uitzoeken, op basis van de informatie die hij van zijn sales collega’s krijgt.

Motion control specialist

In de twaalf jaar dat Roel inmiddels als application engineer aan de slag is bij VARIODRIVE heeft hij zich, net als het bedrijf, ontwikkeld tot motion control specialist. “Motion control draait natuurlijk om het in beweging brengen van een machine en deze laten samenwerken van verschillende onderdelen. Hoe sneller en preciezer het moet, des te leuker en uitdagender het voor mij is.”

Vergeleken met twaalf jaar geleden is Roel veel minder bezig met rekenen en opzoeken en juist veel meer met het begrijpen van de klantvraag. Naast het beantwoorden van vragen als ‘hoe moet deze beweging uitgevoerd worden’ en ‘hoe snel kan dat’, zijn ook nauwkeurigheid en inbouwruimte kritieke factoren in het ontwerp. “Ik ben al vroeg in het ontwerpproces betrokken, praat met de klant en verdiep mij in het proces. Mijn ervaring helpt om al in een vroeg stadium over basis principes na te denken en aan te sturen op de optimale productkeuze.”

Maar ook het instrueren en trainen van opdrachtgevers zodat zij prettig aan de slag kunnen met de applicatie hoort tot zijn takenpakket.

Evolutie van VARIODRIVE

Ook de innovatie en evolutie van VARIODRIVE hebben in de afgelopen twaalf jaar niet stilgestaan. Het product programma is uitgebreid en zowel de vraagstukken als oplossingen zijn complexer. Een deel van de focus ligt op dit moment op e-mobility, het elektrificeren van grotere machines die nu meestal nog op een verbrandingsmotor werken. Door wetgeving komt er een verschuiving naar elektrische aandrijving, “dat levert andere vragen, verwachtingen en technische uitdagingen op. Het vergt een andere oplossing en dus moeten we ook andere vragen stellen.”

Voor de verdere evolutie van VARIODRIVE en de te realiseren e-mobility applicaties zoekt het team dan ook een applicatie engineer e-mobility.

Ook werken bij VARIODRIVE?

Maar, in wat voor team komt deze nieuwe collega dan terecht? Volgens Roel zijn vrijheid, gezelligheid en variatie kenmerkend. De klanten van VARIODRIVE zijn in zeer uiteenlopende branches actief, van flight simulators en chip machines tot automatische poepschuivers voor stallen; aan variatie geen gebrek. Het team van VARIODRIVE is relatief klein, hierdoor zijn taken minder afgebakend. “We springen bij en helpen elkaar, natuurlijk heeft iedereen zijn eigen takenpakket maar we hebben echt de vrijheid om er samen iets van te maken. Dat creëert een heel gezellige werksfeer.”

Die vrijheid is ook kenmerkend voor het onderzoeken en oppakken van nieuwe dingen. “Valt je iets op of komt er iets op je pad? Of het nu gaat om een nieuw product of klanten op een andere manier helpen, bij VARIODRIVE krijg je de vrijheid om daarmee aan de slag te gaan en het samen met het team vorm te geven.”

Technisch team

Het kan haast niet anders bij een bedrijf als VARIODRIVE, maar natuurlijk heeft iedereen in het team ook “iets met techniek”. Dat zie je ook terug in de vrijetijdsbesteding en gesprekken op kantoor. Zo is Roel graag onder de mensen en op het water te vinden, maar heeft hij ook zijn eigen huis grotendeels zelf verbouwd en hij is niet de enige klusser in het team. “De één heeft zijn eigen CV ketel geïnstalleerd, weer een ander verbouwd zelf een hele badkamer en recent heb ik nog tips mogen geven over het zelf installeren van een warmtepomp.”

VARIODRIVE is dus op zoek naar een nieuw technisch talent, waarbij technische affiniteit een must is. Daarnaast is het vooral belangrijk dat je wilt uitzoeken en aanpakken.

Ben jij geïnteresseerd in (servo)techniek en wil je wel eens weten hoe een baan bij VARIODRIVE eruit ziet? Dan horen wij graag van je. Neem contact op met André via a.delijser@variodrive.nl of bel +31186636280.

Meld je aan voor de nieuwsbrief