Waarom stijgt de nauwkeurigheid én flexibiliteit van servo-systemen?

Wat zijn interessante ontwikkelingen op het gebied van Motion Control? Deze vraag beantwoordt Managing Director André de Lijser. In dit artikel kijkt hij naar de ontwikkelende marktvraag, hoe servo-systemen zich hebben ontwikkeld en de rol van (software)integratie in steeds complexere motion control applicaties.

motion control agv
Motion control oplossing voor AGV

Motion Control wordt op steeds  meer plaatsen toegepast, het is in veel markten en productcategorieën de standaard geworden. Waar bijvoorbeeld voorheen pneumatiek werd gebruikt voor een positionering van A naar B worden tegenwoordig vaak servo-assen ingezet om naar verschillende posities te kunnen bewegen. Markten, zoals robotica en logistiek, maken onder andere door servo-techniek een enorme ontwikkeling door. Mede door de ontwikkelingen op het gebied van besturing en integratie kunnen servo-systemen steeds doelgerichter toegepast worden waardoor er ook op het gebied van efficiëntie mooie stappen gezet worden.

Dit artikel bespreekt de volgende ontwikkelingen en observaties:

  • Servo-systemen maken machines flexibeler
  • Automatisering van Product handling vraagt om hogere nauwkeurigheid
  • Motion Control in bijvoorbeeld AGV’s efficiënter/compacter en doelgerichter
  • Eenvoudige integratie van motion control systemen
  • Native CODESYS: De universele software  ontwikkelomgeving

Nauwkeurigheid en flexibiliteit Servo-systemen stijgt

“Een machine die een bepaald product maakt kan, als er na een paar jaar iets verandert, door een en ander om te stellen ook een (licht) afwijkend product maken. Dat is dan misschien kostbaar of arbeidsintensief maar het kan wel. Tegelijkertijd worden er nu machines ontwikkeld die wekelijks of soms zelfs dagelijks met andere producten om moeten kunnen gaan. Daardoor stellen we hele andere eisen aan de techniek en loont het ook om voor andere oplossingen te kiezen,” vertelt André Lijser, Managing Director van VARIODRIVE. “Inpakmachines en drukmachines zijn daar mooie voorbeelden van. Daarbij zie je dat er steeds meer intelligente assen in komen, elektrisch aangedreven, om snel die verstellingen te kunnen doen. Dat moeten slimme machines zijn die wisselende producten achter elkaar kunnen produceren.”

Automatisering van Product handling vraagt om hogere nauwkeurigheid

VARIODRIVE levert haar Motion Control oplossing aan hoofdzakelijk Nederlandse/machinebouwers. Voor de afnemers van deze bedrijven wordt arbeidskracht steeds kostbaarder en soms zelfs moeilijk te krijgen. Dit zorgt ervoor dat de mechanisatie van productieprocessen onverminderd doorgaat. Daarnaast worden producten, en daarmee productieprocessen, steeds complexer of worden er hogere eisen gesteld aan de nauwkeurigheid.

“Neem nu onze telefoons als voorbeeld, vroeger had je één camera, nu zijn het er in elk geval drie. In sommige telefoons meer dan dat. En om die foto’s tegelijkertijd ook beter – scherper of mooier – te maken worden die lensjes ook steeds nauwkeuriger en moeten deze zeer nauwkeurig geplaatst worden. Om dat te bereiken heb je steeds meer geavanceerde technieken/machines nodig.

En als we dat combineren met de toegenomen wens naar flexibiliteit dan begrijp je wat voor stappen er op het gebied van servotechniek gemaakt moeten worden. Wij volgen die ontwikkelingen natuurlijk op de voet en zijn altijd benieuwd wat er over 5 of 10 jaar mogelijk is.”

Motion Control in bijvoorbeeld AGV’s efficiënter/compacter en doelgerichter

Automatisch Geleide Voertuigen worden in steeds meer omgevingen toegepast. VARIODRIVE werkt voor diverse machinebouwer die dergelijke oplossingen produceren en ziet ook daar interessante ontwikkelingen:

“Nu AGV’s in steeds meer omgevingen toegepast worden wordt ook steeds duidelijker wat dit voor de eisen op het gebied van Motion Control betekent. Een belangrijke ontwikkelingen is dat er steeds vaker een centraal AGV managementsysteem is dat communiceert met de buitenwereld en er vervolgens voor zorgt dat individuele overtuigen op de juiste positie staan. Dat betekent tegelijkertijd dat dit niet in elke AGV hoeft te worden opgenomen en we daar dus kunnen kiezen voor een nog meer doelgerichte en efficiënte oplossing.

De Berghof producten die wij voeren passen bijvoorbeeld goed in dat plaatje. Deze producten zorgen voor de veiligheid en de besturing van de AGV en werken uitstekend samen met de bovenliggende systemen . Dat is een goede en efficiënte match, bijvoorbeeld door de praktische insteek voor software integratie.” Tevens een hele goede match met de rijregelingen en de motoren die VARIODRIVE hiervoor levert.

Eenvoudige integratie van motion control systemen

“De eenvoud van integratie van moderne motion control systemen heeft de afgelopen jaren een enorme stap voorwaarts gemaakt. EtherCAT is, als we kijken naar pure Motion Control, tegenwoordig dé bus. Omdat het systeem hiermee snel genoeg is om centraal alle motion profielen aan te sturen hoeft de servodrive deze alleen nog maar uit te voeren. Dat betekent dat alle ‘slimmigheid’ zit in één unit, de centrale besturingsunit, waardoor de beheersbaarheid sterk verbetert. Hierdoor is de integratiemogelijk voor de machinebouwer een stuk makkelijker geworden: zij hoeven niet langer iedere individuele unit te parametriseren, programmeren of in te stellen.

motion control architectuur berghof

Native CODESYS: De universele  software ontwikkelomgeving

“Tot slot is er dan de software ontwikkeling. Op dit gebied is er een hele belangrijk systeem dat onze Berghof producten bijvoorbeeld native ondersteunen: CODESYS. Alle functionaliteit van dit besturingssoftware wordt door de Berghof producten ondersteunt. En omdat CODESYS een universele  ontwikkelomgeving voor automatiseringsproducten is wat door heel veel leveranciers/software ontwikkelaars gebruikt wordt zijn er steeds meer engineers en machinebouwers die hiermee kunnen lezen en schrijven. De software engineer is hierdoor niet meer gebonden aan een taal die alleen wordt ondersteund door enkele merken, maar een taal die de standaard is voor machinebouwers: Native CODESYS volgens de industriële standaard IEC61131-3. Dit vereenvoudigt de integratie van motion control systemen en zorgt daarmee voor een snellere productlancering of levering met meer funcionaliteit.”

Wilt u meer weten over bovenstaande ontwikkelingen of wilt u van gedachten wisselen over wat dit voor u als  machinebouwer   betekent? Neem dan contact op met ons via 0186-636280.

Meld je aan voor de nieuwsbrief