Gebruik van een servomotor in een ATEX omgeving

Wat zijn de belangrijkste ATEX richtlijnen en in welke omgevingen zijn deze belangrijk? In dit artikel bespreken we de ATEX richtlijnen, de ATEX omgevingen en tot slot de toepassing van servomotoren in deze omgeving. De veiligheid van personeel staat natuurlijk voorop en met de ATEX richtlijnen zorg je voor een explosieveilige werkomgeving.

ATEX omgeving

 

Een ATEX-omgeving verwijst naar een omgeving waarin explosieve, of ontvlambare stoffen kunnen vrijkomen. Deze stoffen kunnen ontvlambaar worden door de aanwezigheid van brandbare stoffen zoals gassen, dampen, nevels of stofdeeltjes. Het is van cruciaal belang om in dergelijke omgevingen de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen om de kans op ontstekingen en explosies uit te sluiten.

Een ATEX-servomotor is essentieel voor omgevingen zoals de olie- en gasindustrie, chemische en petrochemische sector, energiesector of farmaceutische industrie omdat ze speciaal ontworpen en gecertificeerd zijn om veilig te werken in potentieel explosieve atmosferen. Deze motoren voldoen aan de ATEX-richtlijnen en hebben kenmerken die de veiligheid waarborgen. Ze zijn zo ontworpen dat ze geen ontstekingsbronnen kunnen genereren die een explosie kunnen veroorzaken. Ook bieden deze servomotoren verhoogde bescherming tegen vonken en explosies. Ook zijn ze uitgerust met speciale behuizingen en afdichtingen om te voorkomen dat brandbare stoffen in de motor doordringen. Bovendien maken ze gebruik van materialen die bestand zijn tegen corrosie en chemische stoffen die vaak in ATEX-omgevingen voorkomen.

Ondanks de hoge veiligheidsnormen bieden ATEX-servomotoren nog steeds de nauwkeurige positionering en betrouwbare prestaties die nodig zijn voor industriële toepassingen. Ze zorgen voor een precieze regeling van de beweging, wat essentieel is voor het optimaliseren van processen en het verhogen van de productiviteit.

ATEX richtlijnen

De ATEX-richtlijnen zijn specifieke voorschriften die van toepassing zijn op apparatuur die wordt gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen. Er zijn twee hoofdrichtlijnen: de ATEX 114-richtlijn (voor fabrikanten) en de ATEX 153-richtlijn (voor werkgevers).

ATEX 114 richtlijn

De ATEX 114-richtlijn stelt eisen aan de apparatuur zelf. Om ATEX-gecertificeerd te zijn, moeten servomotoren voldoen aan strikte veiligheidsnormen en criteria. Ze moeten intrinsiek veilig zijn en daarom zo ontworpen zijn dat ze geen ontstekingsbronnen genereren en moeten bestand zijn tegen explosieve atmosferen.. Daarnaast moeten ze voldoen aan specifieke beschermingsniveaus en -klassen, zoals IP-beschermingsgraden en temperatuurclassificaties.

ATEX 153 richtlijn

De ATEX 153-richtlijn heeft betrekking op de arbeidsplaatsen en vereist dat werkgevers passende maatregelen nemen om de veiligheid van werknemers in explosiegevaarlijke omgevingen te waarborgen. Dit omvat onder andere het gebruik van ATEX-gecertificeerde apparatuur, zoals servomotoren, die voldoen aan de vereisten van de ATEX 114-richtlijn.

Alleen servomotoren die voldoen aan deze ATEX-richtlijnen en de benodigde certificering hebben verkregen kunnen veilig en wettelijk worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen. Deze certificering is essentieel om de veiligheid te waarborgen en het risico op ontstekingen en explosies te minimaliseren.

ATEX servomotoren type EX en EY voor explosieveiligheid

Als er binnen een ATEX zone behoefte is voor het uitvoeren van nauwkeurige mechanische bewegingen kan er gebruik gemaakt worden van speciale servomotoren die geschikt zijn om toe te passen binnen deze ATEX zone.

De EX en EY-serie borstelloze AC servomotoren die VARIODRIVE levert zijn specifiek ontworpen voor gebruik in een explosie onveilige omgeving. Met robuuste explosieveilige behuizingen zijn deze servomotoren in staat interne explosies op te vangen zonder het risico dat deze effect heeft op de nabije omgeving. Er zijn twee versies beschikbaar, in overeenstemming met Noord-Amerika of Europese veiligheidsnormen. De EX en EY servomotoren beschikken over een hoog koppel en breed snelheidsbereik. Daarbij zijn er diverse wikkelingsvarianten en tal van opties beschikbaar voor maximale flexibiliteit. Verder kunnen deze servomotoren uitgevoerd worden met speciale ATEX planetaire vertragingskasten en lineaire spindel of tandriem units die ook gecertificeerd zijn om toegepast te worden binnen een ATEX zone.

De ATEX servomotoren worden bijvoorbeeld toegepast in:

  • Grafische machines
  • Verfspuitapparatuur
  • Kunststofverwerkende machines
  • Chemische/petrochemische en farmaceutische industrie
  • Afvalverwerkingsinstallaties
  • Voedingsmiddelen industrie

Ontdek de mogelijkheden van werken met VARIODRIVE

Met een uitgebreid assortiment ATEX servomotoren en de mogelijkheid om maatwerk aandrijfsystemen te leveren, is VARIODRIVE de ideale partner voor diverse industriële en ATEX toepassingen, zoals verpakkingsmachines, transportsystemen en robotica. Dankzij hun uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van aandrijftechniek, kan VARIODRIVE klanten helpen om de efficiëntie en prestaties van hun machines te verbeteren.

Wil je graag meer informatie over onze diverse ATEX servomotoren en ontdekken wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via sales@variodrive.nl of bel ons op 0186-636280. We staan klaar om je te helpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief