Busch Microsystems: Positioneringssystemen voor high-tech toepassingen

Hoe bereik je de hoogst mogelijke nauwkeurigheid voor een positioneringssysteem? VARIODRIVE partner Busch Microsystems levert al sinds 1999 granieten positioneringssystemen aan uiteenlopende high-tech markten. In dit artikel gaan we in gesprek met CEO Nicola Busch over haar bedrijf, de ontwikkelingen in de markt en hun recente introductie van een licht materiaal dat zowel staal als graniet kan vervangen.

Nicola Busch

“Zelfs in deze roerige tijden laten wij aan al onze klanten zien dat Busch Microsystems de kennis, capaciteit en flexibiliteit heeft om ook nu een hoogwaardig, betrouwbaar positioneringssysteem te leveren.”

Het is duidelijk dat bij Nicola Busch, CEO van Busch Microsystems, de veranderende klantbehoefte centraal staat. Zij is commercieel verantwoordelijk terwijl haar vader, oprichter Winfried Busch, technisch verantwoordelijk is. De leverancier van granieten positioneringssystemen – gantry systemen, XY-, lineaire- en heftafels – is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een fabrikant van complete, turn-key systeem oplossing.

Actief in veeleisende high-tech markten

“Laser is een bijzonder interessant technologie die zich snel ontwikkeld en daarmee een grote verscheidenheid aan markten beïnvloed,” verteld Nicola. “De eisen op het gebied van precisie blijven stijgen en maakt dat ook de nauwkeurigheid van onze systemen omhoog moet blijven gaan. Tegelijkertijd heeft elke markt ook weer specifieke eisen, zo zijn Semicon en de medische markt beide high-tech maar elk stelt zijn eigen voorwaarden. Het is steeds een fantastische uitdaging om onze basis systemen zo toe te passen dat zij voldoen aan de specifieke eisen van nieuwe markten. Technische innovatie en de toepassing van nieuwe materialen zijn daarbij essentieel.”

Carbon Fiber composiet vervangt graniet

De hoge stijfheid van graniet maakt dat positioneringssystemen met dit materiaal een hogere dynamiek en precisie bieden. Dat was altijd een gegeven maar nu is er een nieuw materiaal dat lichter is maar dezelfde stijfheid biedt: Carbon Fiber Composiet (CFC). De verwerking van de koolstofvezel was tijden een grote uitdaging maar Busch Microsystems kan CFC tegenwoordig net zo soepel verwerken als graniet. Hierdoor is het mogelijk om een gewichtsbesparing van 40% en 70% te realiseren ten opzichte van respectievelijk graniet en staal.

“Door nauw samen te werken met de engineering teams van onze klanten kunnen we bepalen hoe we een materiaal als CFC in kunnen zetten om de door hun gewenste nauwkeurigheid te behalen. Wij stellen onszelf vervolgens de uitdaging om die verwachting te overtreffen in onze samenwerking. En gelukkig lukt dat.”

Busch Microsystems maakte de volgende video over dit nieuwe materiaal:

Partnership with VARIODRIVE

“VARIODRIVE is een belangrijke partner voor ons, ze komen vaak met uitdagende, veeleisende applicaties waarvoor wij onze kennis op een nieuwe manier moeten toepassen. En dat is ook hoe we met elkaar in contact kwamen, via een gezamenlijke partner kwamen we in gesprek over een interessant project waar we uiteindelijk samen aan gewerkt hebben. Uiteindelijk spreken beide bedrijven gewoon dezelfde taal, zijn oplossingsgericht en zoeken altijd naar de beste technische oplossing. Klanten profiteren van die goede samenwerking. VARIODRIVE’s kennis van motion control toepassing is enorm en dat, samen met hun kennis van de Nederlandse markt, is precies waar wij naar zoeken in een partner. Busch ondersteunt VARIODRIVE zowel met onze mechanische kennis als productie-expertise, VARIODRIVE weet precies welke applicaties goed bij ons passen. Samen zijn we een geweldig team.”

Materialen

High tech precisie positioneringssystemen

Als wij Nicola vragen naar de toekomst komt ze weer terug bij de veranderende klantbehoefte voordat ze over gaat op de ambities van Busch Microsystems:

“De eisen in alle markten waarin wij actief zijn gaan omhoog terwijl er tegelijkertijd veel nadruk gelegd wordt op het minimaliseren van afval en grondstofverbruik. In de semicon en optische markten moeten daarnaast nieuwe standaarden gezet worden terwijl bij pick and place toepassingen er een hogere snelheid (bij gelijke precisie) gehaald moet worden. Maar ook bij medische toepassingen, additieve fabricage, microlassen en het maken van display panelen wordt nauwkeurigheid steeds belangrijker. Wij moeten dus blijven ontwikkelen en innoveren om onze klanten te kunnen ondersteunen.

Wij blijven niet alleen innoveren en ontwikkelen om aan die vraag te voldoen maar willen klanten ook een completer product bieden. Busch Microsystems levert namelijk steeds vaker een turn-key oplossing aan onze klanten. En dat is de sleutel voor groei, we willen steeds beter worden in wat we doen en dat in meer landen aanbieden. Onlangs zijn we begonnen met het exporteren van onze producten naar de VS en de komende jaren willen we onze positie daar uitbouwen.

Maar ook de samenwerking met VARIODRIVE gaan we uitbreiden, wij geloven dat we samen nog meer uitdagende motion applicaties kunnen ontwikkelen waarmee we bij onze gezamenlijke klanten het verschil kunnen maken.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief