Veelvoorkomende motion control vraagstukken van machinebouwers

Welk verschil maakt VARIODRIVE als Motion Control leverancier? Een totaal oplossing betekent voor elke machinebouwer namelijk iets anders, de een heeft hulp nodig met een samengesteld component terwijl de ander op zoek is naar de optimale motion control oplossing. Daarom bespreken we een drietal vragen die wij in de praktijk vaak horen en vertellen hoe wij deze uitdagingen aanvliegen. Tot slot bespreken wij onze garantie: dat onze oplossing gewoon werkt.

VARIODRIVE levert componenten van gerenommeerde merken en stelt deze samen tot Motion Control totaal oplossingen voor machinebouwers. Wij zijn in staat om de juiste balans tussen technische prestaties en prijs te treffen omdat wij ons uw vraagstuk helemaal eigen kunnen maken. Dat betekent dat wat wij precies leveren niet in één enkele zin te vatten is, dat ligt aan het vraagstuk. Daarom bespreken wij graag enkele veelvoorkomende vraagstukken die u een idee kunnen geven.

1. Motion Control vraagstuk (applicatie ontwerp)

De klanten die wij al jaren – sommige zelfs al tientallen jaren – mogen bedienen vragen ons om al tijdens de ontwerpfase aan tafel te komen. VARIODRIVE Sales Manager Edgar Hogervorst legt uit waarom:

motion control vraagstukken van machinebouwers
Een motion control oplossing in de praktijk

“De afgelopen 25 jaar hebben we al aan zoveel oplossingen gewerkt dat we die kennis en ervaring altijd vlot toe kunnen passen op de betreffende applicatie. Daar komt nog eens bij dat wij de Motion Control markt, welke mogelijke (nieuwe) oplossingen zijn er beschikbaar, beter kennen dan wie dan ook. Als de machinebouwer bijvoorbeeld neigt naar een hoog-nauwkeurig systeem terwijl dat op commercieel vlak voor een uitdaging zou zorgen kunnen wij bijvoorbeeld andere opties inbrengen. Samen zorgen we er dan voor dat we voor de optimale oplossing kiezen.”

In het eerste, verkennende gesprek bespreekt dus de engineer met een expert van VARIODRIVE wat de belangrijkste wensen en overwegingen voor de applicatie zijn. Wij delen dan onze expertise, maken inzichtelijk voor welke keuze de engineer globaal staat en wat de verdere gevolgen van deze keuze zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de gevolgen voor software integratie. Door ons tijdig te betrekken bij het ontwikkelproces verzekert een machinebouwer zich van een optimale motion control oplossing voor zijn applicatie.

2. Beperkte inbouwmogelijkheden of ruimte voor Motion Control

Een concrete uitdaging waar de Sales en Application Engineers van VARIODRIVE regelmatig mee geconfronteerd worden is beperkte inbouwmogelijkheden. Een machine of applicatie is reeds ontworpen (of wordt herzien) en er is maar beperkte ruimte voor de Motion Control oplossing. Een engineer heeft dan vaak al naar de beschikbare kleinere motoren gekeken maar die voldoen niet aan de specificatie. Hoe komt een engineer dan tot de juiste oplossing?

VARIODRIVE biedt haar klanten naast een breed programma van gerenommeerde merken ook de mogelijkheid om te werken met zogenaamde kit-motoren. Hiermee kan de engineer de oplossing helemaal naar wens vormgeven maar het betekent ook dat we het omhulsel, de behuizing, ook samen moeten gaan ontwerpen. Vaak is dit een uitstekende oplossing als de bestaande componenten niet voldoen en er naar een lichte compacte oplossing gezocht wordt

Een minder vaak voorkomende oplossing is het aanpassen van bestaande componenten. Als jarenlange partner van onze gerenommeerde merken heeft VARIODRIVE ook unieke toegang tot hun technisch specialisten. Het komt regelmatig voor dat wij met een niet-standaard oplossing kunnen komen door aangepaste producten te leveren in nauwe samenspraak met de fabrikant. In de fabriek wordt dan een aangepast product gemaakt dat voldoet aan de eisen die onze klant gesteld heeft.

[fl_builder_insert_layout id=11234]

3. Wat is het optimale samengestelde product voor mijn applicatie?

Veel nieuwe klanten komen in contact met VARIODRIVE omdat wij niet alleen componenten van de allerhoogste kwaliteit leveren maar ook de technische ondersteuning die daarbij gewenst is. Uiteindelijk moet de Motion Control oplossing namelijk naadloos aansluiten – zowel technisch als softwarematig – op de rest van de applicatie. Hoe houd je daar rekening mee tijdens de selectie van componenten?

motion control engineer
Samenstellen motion control oplossingen

“Tijdens het eerste gesprek wordt vaak al een heel erg concrete vraag gesteld, bijvoorbeeld: “Ik heb een actuator nodig die x kracht en y slag moet leveren, welke raad je mij aan?”. Maar voordat ik écht antwoord kan geven moet ik meer weten over de applicatie. Dan vraag ik bijvoorbeeld naar de cyclus van de machine en welke andere overwegingen de engineer nog heeft. Iedereen kan de specificaties van een bepaalde actuator vinden, maar hoe bepaal je welke optimaal is voor specifiek deze applicatie?

Dat uitzoeken kost een engineer veel tijd en geeft natuurlijk geen garanties. Garanties die je wel krijgt als je met VARIODRIVE werkt. Wij helpen zo’n machinebouwer dan om de juiste actuator, of een andere oplossing, te selecteren, leveren alle tekeningen aan, geven inzicht in levertijden, stellen het onderdeel samen en garanderen de werking van het systeem.”

Systeemgarantie

Werken met VARIODRIVE betekent dat u de garantie krijgt dat onze oplossing werkt. Wij noemen dat een systeemgarantie en deze houdt in dat u erop kan rekenen dat de applicatie functioneert met inzet van onze oplossing op het gebied van motion control en tractie toepassingen. Het uitgangspunt is daarbij altijd uw specificatie, maar in onze samenwerking breiden wij deze vaak uit met aanvullende gegevens die voor het Motion Control systeem van belang zijn. Pas als wij het daar samen over eens zijn kunnen we de selectie afronden en op basis daarvan geven wij de systeemgarantie af.

Wilt u meer weten over werkwijze van VARIODRIVE of zelfs een Motion Control vraag bij ons neerleggen? Neem dan vrijblijvend contact ons op via 0186-636280. In ons eerste gesprek stellen wij u de vragen die u helpen om tot de kern van uw Motion Control vraagstuk te komen en daarna weet u precies hoe u de volgende stap kan zetten. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief