Wat is een servomotor?

Wat is een servomotor? Veel mensen vragen zich af hoe een servomotor werkt en voor welke toepassingen ze gebruikt worden. In dit artikel leggen wij daarom uit wat een servomotor is, welke type servomotoren er zijn, wat de functies zijn van deze types en in welke industrieën je deze voornamelijk gebruikt.

Wat is een servomotor?

Een servomotor is een elektromotor die wordt gebruikt in geautomatiseerde systemen en machines die vragen om nauwkeurige positionering en controle. Het feedbackmechanisme vormt samen met de elektromotor de servomotor en zorgt ervoor dat de positie van de motor gemeten wordt en stuurt deze informatie terug naar de controller. De controller berekent vervolgens de aansturingsignalen die nodig zijn om de motor in de gewenste positie te brengen. De motor kan dus continu en zeer nauwkeurig bijgestuurd worden om de gewenste positie te behouden.

Servomotoren worden vaak gebruikt in toepassingen waar hoge precisie en controle vereist zijn, zoals CNC-machines, robots, en verpakkingsmachines. Ze bieden een breed scala aan voordelen, waaronder nauwkeurige positionering, hoge snelheidsregeling, hoge koppeloutput en energie-efficiëntie. Servomotoren zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten, waaronder roterende, lineaire en AC-servomotoren. Het juiste type servomotor hangt natuurlijk af van de specifieke toepassing en vereisten, we lichten veelgebruikte servomotoren graag toe.

De toepassingen van elke type servomotor

VARIODRIVE maakt gebruik van verschillende types servomotoren en systemen. Elke servomotor heeft een andere functie, hieronder staan de types die VARIODRIVE veel inzet en welke functie deze hebben:

  • Roterende servomotor
  • Lineaire servomotor
  • Kit servomotor
  • Servomotor in een ATEX omgeving
  • Direct drive servomotor
  • Servomotor met geintegreerde elektronica

Download ons whitepaper: Servosystemen

In dit uitgebreide whitepaper gaan we dieper in op zowel het mechanische als besturings aspect van dit discipline. We delen uiteenlopende voorbeelden en adviseren over servosystemen en de historie waardoor je een goed beeld krijgt van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Servosystemen.

Leadgen
VARIO-DRIVE-Whitepaper-servomotor-mock-up

Roterende servomotor voor een nauwkeurige positionering

Roterende servomotoren zijn het meest voorkomende type en worden gebruikt in veel industriële toepassingen. Het is ontworpen om nauwkeurige positionering en snelheid te leveren door middel van een geïntegreerd feedbackmechanisme dat de hoek van de rotor meet en terugkoppelt naar de controller. De motor bestaat uit een stator (het stationaire deel) en een rotor (het roterende deel). De stator bevat elektromagnetische spoelen die een magnetisch veld creëren wanneer er stroom doorheen wordt gestuurd.

Lineaire actuator voor precieze aandrijving

Lineaire servomotoren worden gebruikt in toepassingen waar lineaire bewegingen nodig zijn zoals in de automatisering van verpakkingsmachines. In plaats van een draaiende rotor die een as aandrijft, heeft een lineaire servomotor een platte actuator die zich lineair over een magneetbaan beweegt. Een lineaire servomotor werkt op basis van hetzelfde principe als andere servomotoren, namelijk met behulp van een geïntegreerd feedbackmechanisme. Lineaire servomotoren bieden een aantal voordelen ten opzichte van andere lineaire actuatoren, waaronder een hogere snelheidsregeling en nauwkeurigheid, een hogere efficiëntie en een hogere positioneringsnauwkeurigheid.

Een eigen servomotor creëren

Een kit servomotor is een servomotor waarvan de onderdelen, zoals de rotor, stator en encoder, afzonderlijk worden geleverd in plaats van in een volledige behuizing te zijn geïntegreerd. Dit biedt flexibiliteit in het ontwerp en de integratie van de servomotor in geautomatiseerde systemen. Het gebruik van een kit servomotor heeft voordelen zoals hogere flexibiliteit in het ontwerp en eenvoudigere reparatie en vervanging van onderdelen.

Explosie veilige servomotoren

Een servomotor in een ATEX-omgeving is een servomotor die voldoet aan de richtlijnen van de Europese Unie met betrekking tot explosiegevaarlijke omgevingen. Dit betekent dat de motor is ontworpen en vervaardigd om veilig te werken in omgevingen waar ontvlambare stoffen aanwezig kunnen zijn. Servomotoren die voldoen aan de ATEX-richtlijnen hebben speciale kenmerken, zoals behuizingen van materialen die vonken niet kunnen veroorzaken en componenten die zijn ontworpen om explosies te voorkomen. Variodrive biedt verschillende soorten ATEX-gecertificeerde servomotoren aan voor toepassingen in explosiegevaarlijke omgevingen.

Onderhoudsvermindering doormiddel van een direct drive servomotor

Met de direct drive servomotor kan het bewegende deel van de motor direct op de last wordt gemonteerd zonder mechanische overbrengingen zoals tandwielen of riemen. Hierdoor is de motor sneller, nauwkeuriger en heeft het minder onderhoud nodig.

Servomotor met geïntegreerde motion controller

Servomotoren met geïntegreerde elektronica bevatten de controller-elektronica die nodig is om de motor aan te sturen in de motorbehuizing zelf. Dit vermindert de bekabeling en vereenvoudigt het ontwerp van het aandrijfsysteem. Dit type servomotor is compacter en gemakkelijker te integreren in een geautomatiseerd systeem.

Werken met VARIODRIVE

VARIODRIVE heeft een breed scala aan servomotoren beschikbaar en kan op maat gemaakte aandrijfsystemen leveren voor industriële toepassingen, waaronder verpakkingsmachines, transportsystemen, en CNC-machines. Door hun ervaring en expertise in de aandrijftechniek, kan VARIODRIVE klanten helpen bij het verbeteren van de efficiëntie en prestaties van hun machines.

Wil jij meer weten over onze verschillende servomotoren en ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met sales@variodrive.nl of bel ons op 0186-636280.

Meer nieuws

Gebruik van een servomotor in een ATEX omgeving

Gebruik van een servomotor in een ATEX omgeving Wat zijn de belangrijkste ATEX richtlijnen en in welke omgevingen zijn deze ...
Lees meer...

Wat is een Elektrische Power Take-Off (ePTO)?

Wat is een Elektrische Power Take-Off (ePTO)? Wanneer is de elektrificatie van grote, mobiele machines winstgevend? Met behulp van een ...
Lees meer...

Met elektrische aandrijving inspelen op klantbehoefte

Met elektrische aandrijving inspelen op klantbehoefte Wat zijn de belangrijkste uitdagingen bij elektrificatie? In gesprek met Ruben Hus, Sales Engineer ...
Lees meer...

Application engineer Roel

Application engineer Roel Applicaton engineer Roel vond zeventien jaar geleden een bijzondere bijbaan bij VARIODRIVE. Na zijn studie kwam hij ...
Lees meer...

Contact

Wil je met ons in contact komen?